effecten van yoga

/effecten van yoga
effecten van yoga2021-08-17T08:43:56+00:00

Wat is het effect van yogabeoefening?

Wat doet (regelmatige) yogabeoefening met ons? Als we het over de effecten van yoga hebben, bedoelen we natuurlijk vooral wat de voordelen zijn, die yogabeoefening ons opleveren. Yoga kan zorgen voor veel positieve en heel diverse effecten.

Het voornaamste doel van yoga is ‘het in verbinding brengen van lichaam en geest’. Dat zorgt ervoor dat je je optimaal in balans gaat voelen (en dat voelt goed). Yoga helpt je, om beter in  het huidige moment te leven. Ofwel, te leven in het ‘hier en nu’. Als je dat beter lukt, handel je ook van daaruit.

Er zijn tal van positieve effecten te benoemen van het beoefenen van yoga. Zowel op fysiek, mentaal, emotioneel, als spiritueel niveau kan yoga zorgen een positieve verandering. Verbetering op ieder niveau werkt logischerwijs mee aan verandering op andere niveaus.

De voornaamste effecten noem ik hier. Maar bedenk daarbij dat ieder mens uniek is. Dat maakt dat yoga op op iedereen een meer persoonlijke uitwerking zal hebben.

Yoga helpt o.a. om / bij :

  • flexibeler en sterker te worden.

De verschillende houdingen (asana’s), verlengen de pezen en spieren in het lichaam. Je wordt merkbaar soepeler. Zonder te forceren zul je merken dat je, binnen jouw grenzen,  elke keer een stukje verder komt. Het strekken helpt om spanningen uit het lichaam te krijgen. Spanningen die vaak de oorzaak zijn van allerlei verschillende klachten. Denk aan nek- en schouderklachten, rugklachten en meer flexibiliteit in het bekken en de hamstrings.

Door de oefeningen, zal je spierkracht toenemen; je voelt je sterker. Je werkt aan spieropbouw van de verschillende spiergroepen in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je op fysiek niveau meer aan kunt.

  • het verkrijgen en behouden van een goede fysieke gezondheid

Een van de grote voordelen van Yoga is dat het goed helpt tegen pijntjes en fysieke klachten. De verschillende houdingen en de bewegingen die je maakt, verbeteren je bloedcirculatiesysteem. Je bloedcirculatie is een van de belangrijkste transportsystemen van je lichaam. Het zorgt ervoor dat de zuurstof beter door je lichaam wordt vervoerd en ook alle voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt.

Daarnaast kunnen heel gerichte oefeningen je pijn verzachten. Zo is bijvoorbeeld aangetoond dat door regelmatige yogabeoefening hoge bloeddruk lager wordt en dat rugklachten verdwijnen. Veel mensen beginnen ook met yoga vanwege hun fysieke klachten. Steeds meer artsen beginnen hun patiënten naar yogalessen te verwijzen omdat het helpt tegen heel diverse klachten.

  • meer energie en een betere ademhaling

Een optimale ademhaling is een belangrijk element van onze gezondheid. Veel mensen zijn zich niet heel bewust van hoe ze adem halen. Soms ademen ze verkeerd, of gebruiken hun totale longcapaciteit te weinig. Het beoefenen van diverse yoga-ademhalingen helpt bij de bewustwording van onze ademhaling. En, het helpt je de ademhaling te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat de opname van zuurstof in je bloed optimaal wordt. Ook staat de ademhaling in verbinding met ons zenuwstelsel. Een goede ademhaling helpt van daaruit om bewust stress te verminderen.

Een betere ademhaling en een betere bloedsomloop samen, zorgen voor een beter zuurstofgehalte in het bloed. Dit geeft letterlijk meer energie en een goed gevoel. Een betere stofwisseling en alle andere processen die daarmee ook op gang gebracht worden, ondersteunen dit energieke gevoel in het dagelijkse leven.

  • beter te leren ontspannen en verminderen van stress

We leven in een hectische wereld. En veel mensen gaan in een sneltreinvaart door hun leven. Zonder dat we het merken, spannen we ons lichaam vaak onnodig aan. En bouwen we stress op in ons hoofd. Leren jezelf lichamelijk te ontspannen en je hoofd rustig te laten worden,  helpt om minder stress op te bouwen (en opgebouwde stress weer af te breken).

Met de beoefening van yoga leer je  beter in het ‘hier en nu’ te blijven. Je maakt letterlijk een pas op de plaats en bent in dít moment (zonder je te bekommeren om verleden of toekomst). Dit helpt om de stress van alledag even opzij te zetten.

Door een betere ontspanning merk je dat je focus beter wordt. Als je meer in staat bent om de baas te zijn over je gedachten, kun je je ook gemakkelijker afsluiten van alles wat je afleidt. Door je aandacht vervolgens te richten op dat wat je aandacht wel verdient, leef en werk je meer gefocust en alert.

Voor dit alles geldt, dat hoe meer je yoga beoefent, des te groter en meer rustgevend het effect lijkt te worden.

Naast algemene doelen hebben mensen die yoga beoefenen vaak hun eigen behoeften. Verschillende vormen van yoga voorzien daarin. Zie daarvoor ook de beschrijvingen van Hatha-yoga, Yin Yoga en Stoelyoga.