yoga-top

Yin Yoga

/Yin Yoga
Yin Yoga2021-08-17T08:32:07+00:00

Yin yoga is rustige en meditatieve yogastijl.  Grondlegger van Yin yoga is de Amerikaan Paul Grilley, die sinds 1980 onderwijst in yoga en anatomie. Hij baseert zijn theorie op de onderzoeken en geschriften van Hiroshi Motoyama, een yogi en wetenschapper uit Tokio met veel kennis van energiebanen en acupunctuur.

Grilley noemt het bindweefsel en de gewrichten yin, omdat ze stijf zijn en niet elastisch. De spieren zijn yang: elastisch en zacht. De begrippen yin en yang zijn overal op toe te passen. Yang staat voor het extraverte, het veranderlijke en beweeglijke. Yin vertegenwoordigt het introverte, stabiele en onbeweeglijke. Zo zijn aarde en het donker yin, en lucht en licht yang. Yang sporten richten zich dus op de kracht van de spieren. ‘Het is niet de spierkracht die ons fit maakt,’ stelt Grilley. ‘Het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel’.  Yin yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en versterken.

De houdingen (Asanas)

De houdingen bij yin yoga zijn daar ook vooral gericht. Op het versterken én versoepelen van bindweefsel en gewrichten. De houdingen zorgen voor rek in de spieren die dieper liggen en maken het bekkengebied los. Om dit te kunnen bereiken, is het nodig de houdingen langer aan te houden (meestal 3 tot 5 minuten of langer). Door dit langer aanhouden van de houdingen, heeft het lichaam meer tijd om de eigen grenzen te verkennen. En als het ware in de houding te ‘zakken’,  of je ‘over te geven aan de houding’.  Je lichaam heeft daar even tijd voor nodig.

In de yin yoga gebruik je je lijf niet om in een houding te komen (zoals in vele andere vormen van lichaamsbeweging), maar je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen. Waar je bij de meeste sporten je spieren aan- en ontspant gaat het er bij Yin yoga om dat je zoveel mogelijk spieren loslaat. Je richt je op het bindweefsel en de gewichten in het gebied waar je de rek voelt. 

De effecten

Deze meer geconcentreerde manier van bewegen, heeft het effect dat de gewrichten meer flexibel worden en dat je je soepeler gaat voelen. Ook leidt het ertoe dat de energiestroom in de meridianen van het lichaam verbetert.

Yin yogalessen zijn rustige lessen. Dit spreekt veel mensen aan. De les is juist zo fijn doordat je even niet heel intensief hoeft te bewegen, maar juist de tijd kunt nemen voor je lichaam. Deze lessen zijn met name geschikt voor mensen die een zittend beroep hebben. Mensen die veel zitten, belasten vooral de gewrichten en bindweefsel in bekken en rug. De spieren zijn steeds aan het werk om het lichaam rechtop te houden. Daardoor verkorten ze. Bij yin yogahoudingen laat je die spieren juist  los. De oefeningen worden daarom liggend of zittend uitgevoerd. Yin yoga is tevens een waardevolle aanvulling voor mensen die veel (spierkrachtversterkende) sporten beoefenen.

Er zijn aparte yin lessen in het programma opgenomen (zie ook het Lesrooster). Ben je op zoek naar meer actievere yoga, dan is de Hatha Yoga, wellicht beter passend. Daarnaast is er de Stoelyoga . Deze vorm van yoga is met name geschikt voor mensen die wat meer beperkt zijn in hun bewegingen.