Cognitieve Gedragstherapie

/Cognitieve Gedragstherapie
Cognitieve Gedragstherapie2021-08-17T10:09:52+00:00

Wat is het?

Cognitieve Gedragstherapie, kortweg CGT,  werd uitgevonden door twee mensen tegelijk: Aaron T. Beck en Albert Ellis. Beck noemde zijn therapie Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en Ellis noemde het Rationeel-Emotieve Therapie (RET). De CGT is de best onderzochte en meest toegepaste vorm van (psycho-)therapie op dit moment.

Hoe werkt het?

Het principe is eenvoudig. Mensen komen in de problemen omdat ze slechte gewoontes aanleren. Deze gewoontes kunnen ze ook weer afleren (dit is de gedragskant van CGT). Door de gewoontes die ze ontwikkeld hebben, gaan mensen ook op een bepaalde manier denken over zichzelf en ook hun gevoel doet daarin mee. De CGT pakt zowel het ongewenste gedrag als de ongewenste gevoelens en gedachten aan. Binnen Orthopraktijk De Lotus kiezen we de aanpak van de Positieve Gedragstherapie.

In plaats van alle negatieve gedachten en gevoelens te onderzoeken en bewerken, werken we met de cliënt toe naar het leren verdragen van wat er is (mindfulness benadering). En, leren los te laten wat niet meer nuttig is. Dat leidt ertoe dat er ruimte ontstaat in gedachten en gevoelens. Stapje voor stapje werken we toe naar het einddoel; de veranderwens van de cliënt.