Anders denken en voelen

/Anders denken en voelen
Anders denken en voelen2021-08-17T08:50:15+00:00

Anders leren denken en voelen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. We leven in een snelle en roerige tijd. De hele dag door krijgen we veel indrukken te verwerken.  Zo veel, dat we het gevoel kunnen hebben overspoeld te raken. Er is té veel keuze.

En, als we hulp nodig hebben, worden we overspoeld door aanbod. Voor iedere hulpvraag of probleem is er een aanbod te vinden. Maar is dat nodig?

Ieder mens heeft van nature de behoefte om zelf de controle over zijn leven te hebben. Meestal lukt dat aardig, maar soms lijkt het alsof anderen, hulpverleners of andere professionals, de aangewezen personen zijn om iets met op te lossen. Hoe fijn zou het zijn om de oplossing, die in ieder van ons ligt, te kunnen (terug-)vinden? Op momenten dat je er niet bij of even niet bij kunt.

Enerzijds willen we vooral gelukkig zijn, maar anderzijds houden we ons in het dagelijks leven vooral bezig met de dingen waar we niet zo gelukkig van worden. Luister maar eens naar de gesprekken om je heen. Veel mensen praten graag over hun ongemak, of andere negatieve onderwerpen. Ongemerkt creëren ze zo veel negativiteit rondom zichzelf en anderen. Zij kunnen zich daarbij vervolgens verwonderen dat veel niet ‘lekker loopt’.

Iedere gewenste verandering begint met onze focus. Alles waar we onze aandacht op richten wordt ‘groot’ of vermeerdert. Het heeft de neiging zich te herhalen en treedt op de voorgrond. Anders leren denken en voelen begint daarom met de juiste focus. 

Anders denken, positief denken, is in de eerste plaats een keuze. Het is niet iets dat je ‘toevallig’ hebt of niet hebt. Anders leren denken ontstaat als vanzelf, als je bepaalde dingen doet. Als je op een andere manier naar het leven leert kijken en er over gaat nadenken. Als je op een gezondere manier met je emoties omgaat, leidt dat er toe dat je je anders gaat voelen. Deze manier van doen is, met enige motivatie en inspanning, goed te leren.

Daarbij is het minder relevant of je zelf geluk gehad in je jeugd, of juist niet. Het verleden is voorbij, en op
dit moment kun je werken aan jouw positieve toekomst!